Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Seçimler ve Sonrası



   Son yılların  en etkili siyasetçileri arasına girmeyi başaran Aleksis Tsipras  yine kazandı. 
Üç seçim üst üste kazanması , Syriza`nın ve kendisinin artık Yunanistan siyasetinde söz sahibi olduğunu ve uzun yıllar daha siyasi ve ekonomik gelişmelere yön vereceği kesinleşmiştir .
Yaşının genç olması , gençleri yanına çekmesi , güleryüzlülüğü , hatta kadınların beğenisini alan ve insan odaklı konuşma tarzı ile ün salan Aleksis bu yeteneği ve tarzı , en etkin  hallerinden sayılmaktadır.
Batı Trakya azınlık insanı da bu umut dolu oluşum Syriza`ya ve Tsipras`a tam destek vermiştir
Ancak Syrizanın tek başına iktidar olamaması , akabinde Anel ile koalisyon hükümeti  kurması , azınlığı tedirgin etmiştir  çünkü , başbakan Tsipras  azınlıkla ilgili kararların alındığı bazı kurumlarda muhtemelen aşırı sağcı Anelin baskıları sonucunda bu oluşumun temsilcilerini görevlendirmiştir .
Tabi diğer yandan Doğu Makedonya Trakya Eyaletinde milletvekli sayısı ezici çoğunlukta Syriza`dan olduğundan  , Anel yekililerin azınlık karşıtı politikalar yürütmesi çok zor görünüyor , ve aynı zamanda  İskeçede yaklaşık  %50 Rodop`ta %40 oy alan Syriza , ve bu oyların büyük çoğunluğu azınlık oyu olduğunu düşünürsek anelin ve ya başkasının azınlık karşıtı politika yürütmesi neredeyse sıfırdır.
  Bütçe görüşmeleri sırasında  , gerek Mustafa Mustafa gerek Ayhan Karayusuf  , azınlık sorunlarının tamamına değinmiş olması aslında son yıllarda  alışık olmadığımız konuşmalardır , bu kadar açık ve net bir dille ; azınlık eğitiminin  sorunlarına  , dağlık bölgesindeki tapu sorununa , 19 uncu madde mağdurlarına  hatta Mustafa Mustafa`nın , Gümülcine`deki  bazı mahallelerin altyapı ve tapu sorununa değinmesi Syriza ile katedilen mesafeyi göstermektedir .
Baknlık ve ya bakan yardımcılığı verilsin seslerine ise en uygun cevap Mustafa Mustafa`nın meclis başkan yardımcılığına aday olması yeterli sanırım , hem unutmamak lazım bakanlık için kulis gerekir demişti vekilimiz ek olarak da , bakanlık yapabilecek kapasitede olup olmadığımızı da düşünmemiz lazım.
İskeçe bölgesinde ise  Syriza Hüseyin Zeybek ile birlikte olduğu sürece başka birinin seçim kazanması imkansız görünüyor ve bu vekilimiz için söylenecek çok iyi sözler olmasına rağmen hayatın kendisi her şeyi anlatıyor  olması hiç bir şey demiyoruz.
Bütçenin de onaylanmasının ardından " çok iş az laf "deyip kolları sıvamaktan başka yapılacak şey kalmamıştır.